Криза след надрасканата врата на пиарката Велислава Кръстева Главният драматург Карабашлиев

...
Криза след надрасканата врата на пиарката Велислава Кръстева Главният драматург Карабашлиев
Коментари Харесай

Александър Морфов не е идвал на работа вече 11 дни

Криза след надрасканата врата на пиарката Велислава Кръстева 
Главният драматург Карабашлиев подаде оставка

Кризата в Народния спектакъл се задълбочава откакто основният режисьор Александър Морфов сподели, че той е надраскал вратата на пиарката на театъра и някогашна пиарка на Ахмед Доган и Движение за права и свободи Велислава Кръстева с надписи “ДПС ”, “Връзки с обществеността на Ахмед Доган ” и “Изчезвай ”, и е изкъртил табелката с нейното име.

“Александър Морфов не е идвал на работа към този момент 11 дни, аз нямам никаква връзка с него, от медиите разбрах, че той е драскал по вратата на Велислава Кръстева ”, съобщи пред “Труд News ” шефът на Народния спектакъл - режисьорът Васил Василев. По думите му казусът е напълно вътрешен и сега се работи по неговото премахване. На въпроса какво следва оттук насетне и има намерение ли да уволни Морфов откакто не идва на работа, Василев отговори: “Вие преценете. Вие в случай че не идвате на работа 11 дни, какво ще се случи? Има си административни процедури, които би трябвало да бъдат спазени ”.

Василев още един път напомни за публикуваната от него на 31 октомври публична позиция. “Надписите по вратата ще останат непочистени като удостоверение за безапелационна опасност за достолепието на съответна персона и цели обществени групи. Този акт е пример на деяние, което очевидно дискриминира личността и не може да бъде толерирано ”, се споделя в позицията, която Василев даде на “Труд News ”. “Народен спектакъл “Иван Вазов ” е народен културен институт в региона на театралното изкуство. Това е място за просвета и прояснение и не може да се насажда езика на омразата ”, споделя още Василев в своята позиция.



Велислава Кръстева и Александър Морфов

В резултат на абсурда основният драматург на Народния спектакъл Захари Карабшлиев подаде оставка, а министърът на културата Велислав Минеков разпореди инспекция. Потърсихме Александър Морфов за коментар, само че той не отговори до публицистичното привършване на броя.

Прочутият режисьор разгласява своята позиция в отворено писмо преди дни. “Аз съм прочут причинител и не съм се крил. Както излиза наяве, тази жена, която следва Почетния ръководител на Движение за права и свободи Ахмед Доган, е Велислава Кръстева - зам.-директор!!! и пиaр на Народен спектакъл “Иван Вазов ”. В качеството си на такава тя съставлява не себе си, а Институцията Народен спектакъл, респективно мен, артистите и всички чиновници на Народния спектакъл. Това, което тя показва, е откровена политическа агитация! ”, написа той във връзка видео от втори октомври, в което се вижда по какъв начин Кръстева съпровожда Ахмед Доган по време на предварителните парламентарни избори.

След като изгледал клипа, Морфов “незабавно ” уведомил шефа на Народния спектакъл Васил Василев, с цел да показа възмущението си. “Той пренебрегва всички мои опити да обсъдим случилото се. “Стана ясно, че той настойчиво заобикаля да предприеме каквото и да било против някогашната си колежка от времето на кабинета “Орешарски ”, добавя Морфов.

“Не се научих да мълча през всичките години и не се опасявам. Аз съм свободен, тъй като не завися от никого! Три пъти съм си подавал оставката и три пъти съм напускал театъра заради противоречие с ръководството му! Моите убеждения са в моите постановки! Не съм склонен с политически назначения на лица, които считат, че са недосегаеми и всичко им е разрешено! Изразих своето възмущение по мой си метод, за което съм подготвен да понеса последици. ”, написа още той.

Велислава Кръстева отвърна със статус във “Фейсбук ”: „ За конфликта с експанзията и грубостта мъчно се приказва. Питат ме другари, публицисти, журналисти-приятели за какво мълча. Изговориха се тонове думи. Изписаха се. От едната страна, малко като Каравелов “у нас не бият ”, въпреки това, в случай че и аз съм следващата, която премълчи - насилието става норма.

“Изчезвай ” гърми в съзнанието ми към този момент втора седмица. Случилото се с мен обиколи обществените медии и медиите изобщо.

Както за всичко у нас, всеки си има мнение. И това є е хубавото на демокрацията. На същата тази, дето є отбелязахме 33 години тези дни. Тези, с по-дългата историческа памет си спомняме тези дни, тези площади, тези очаквания. Със смесени усеща. Защото издрасканото с гняв “изчезвай ” заличава като че ли вярата, че сме си научили уроците по приемливост, по народна власт, по заедност. “Изчезвай ”. Печелила съм борби и съм губила. И съм падала и съм ставала. Но постоянно в открит пердах. Очи в очи. В тази история очи няма ”. гласи част от статуса на Кръстева.

Тя се зарича, че няма да отстъпи след гласуваното за нея доверие от шефа на Народния спектакъл Васил Василев.

Писателят Захари Карабашлиев: 
Аз партийна линия нямам



В Народния спектакъл “Иван Вазов ” срещнах само положително отношение - от портиера до шефа - и хора, с които беше наслаждение да пресечем пътища. Обаче аз почтително подадох своята оставка. Тя е обвързвана с спор, който ескалира и излезе надалеч отвън стените на най-високата театрална институция, като индиректно и директно засегна и мен.

По време на разразилия се скандал името ми беше споменавано нееднократно в подтекста на това, че една политическа фигура от управлението на дадена партия може да бъде “балансирана ” с друга такава. Няма по какъв начин да се съглася с това. Партийните пристрастия са право на всеки, само че те нямат място нито на сцената, нито в постройката на която и да е културна институция.
Аз партийна линия нямам. Своите позиции по разнообразни въпроси показвам обществено и ясно, тъй като са цивилен и морални. Аз съм политически самостоятелен и не бих желал да бъда въвличан в спор, който трови креативната атмосфера вътре и уронва престижа на Народен спектакъл “Иван Вазов ” извън.

Нидал Алгафари: 
Глупаво скърпен скандал 



Вихри се скандал в една от културните ни институции. Глупаво скърпен скандал. Дали може човек потвърдил се с годините в избрана специалност да е бодил в очите на различен, потвърдил се неговата сфера?

Велислава Кръстева е една от най-хубавите професионалистки в областта на връзките с обществеността. Доказала го е! За да бъде призната, като такава в най-консервативната партия в България и да се застои там толкоз дълги години, е самопризнание. Дали това, че е работила за Движението за права и свободи я прави негодна за работа в Народния спектакъл? Дали опериращ доктор, симпатизант или членуващ в Движение за права и свободи, има право да практикува специалността си в Пирогов или политическите пристрастия са дамга, непозволяваща да практикуваш специалността си? Разбирам, в случай че госпожа Кръстева беше наложена на господин Морфов от почетния ръководител на Движение за права и свободи за основна роля в пиеса режисирана от него.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР